Korisni saveti za vožnju po snegu

Kada planirate da krenete na put, pretpostavljamo da ste na vreme montirali zimske gume. Podsećamo da je po novom zakonu propisana obavezna upotreba sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice. Vozila koja se kreću van naseljenog mesta moraju u prtljažniku imati zimske lance, a vozači su u obavezi da ih stave na pogonske točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Pre nego što krenete na put računajte na to da iz kuće morate izaći barem 15 minuta ranije nego što biste izašli tokom lepih, prolećnih dana. Dobra organizacija i hladna glava ključni su tokom vožnje, bez obzira na uslove. Savetujemo prvo čišćenje snega, a motor i kabinu zagrejte tokom vožnje. Treba imati na umu i da zbog niskih temperatura najslabiji akumulatori mogu izdati svoje vlasnike tokom hladnih dana.

Saobraćaj je u danima snežnih padavina i niskih temperatura usporeniji. Važno je voziti sporije, bez naglog kretanja i zaustavljanja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da se na pojedinim mestima na kolovozu ispod snega može naći led. Budite umereni i sa gasom, i sa kočnicama i sa upravljačem. Nežna vožnja doprinosi stabilnosti i upravljivosti.

Povećajte odstojanje koje držite u odnosu na druge učesnike u saobraćaju kako bi eventualno iznenadno zaustavljanje i manevrisanje bilo bezbednije. Vozite u nižem stepenu prenosa nego što to činite kada je kolovoz suv, kako biste povećali efekat kočenja motorom.

Imajte na umu da su uslovi za vožnju otežani, pa je pored veće koncentracije takođe potrebna i veća tolerancija među učesnicima u saobraćaju.Budite kolegijalni i pokušajte da svojom vožnjom doprinesete što efikasnijem odvijanju saobraćaja. Osmeh i propuštanje vozača koji nije dobro procenio situaciju konstruktivnija je opcija od dugotrajnog trubljenja i neodmerenih reči od kojih će početi da magle stakla na vašem automobilu sa unutrašnje strane.

Najbrže rešenje za odmaglivanje stakala je da aktivirate klima uređaj iako vam je već uključeno grejanje. Ukoliko nemate klimu, svakako je od koristi jelenska koža i pomoć saputnika.

Pazite na pešake

Kao i vozačima i pešacima je otežano kretanje, posebno na deonicama gde su trotoari prekriveni snegom, pa se odlučuju da pešače po kolovozu. U tim situacijama usporite, oduzmite gas i osmotrite situaciju, dajte dovoljno prostora i vremena pešaku da se skloni sa puta kako bi Vi mogli da prođete.Treba da znate da je gomila snega u koju čovek treba da uđe da bi vam se sklonio sa puta prilično nestabilna.

To je mešavina prljavštine, soli, leda i snega. Postoji mogućnost da će vaš sugrađanin izgubiti ravnotežu i pasti ispred vašeg automobila. Ako tek tada odlučite da oduzmete gas ili da prikočite, može biti kasno.

Sa druge strane, pešaci, i vi ste učesnici u saobraćaju, budite svesni toga posebno kada hodate ulicom. Nemojte se po svaku cenu boriti za vaše pravo da se krećete kolovozom, vi ste na ulici više ugroženi od vozača automobila. Samo, setite se ovoga i kada vi sednete za volan.

NAJPOVOLJNIJE<br/>AUTO GUME

NAJPOVOLJNIJE
AUTO GUME

LETNJE GUME
ZIMSKE GUME
GUME NA AKCIJI

Onlinegume koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.