Da li se zahvaljujete kad vas propuste na pešačkom?

01. maj 2013.
Put do ispravnog ponašanja u saobraćaju ne mora da bude težak - dovoljno je samo poštovati propise, bez obzira da li ste vozač ili pešak.

S obzirom na svakodnevni stres koji je deo savremenog načina života, bilo bi nam lakše da se bar ne nerviramo dok vozimo automobil. Na žalost, svedoci smo da su nervoza, negativne emocije i bahatost postali uobičajeni obrazac ponašanja na ulicama. 

Vozimo kao da smo jedni drugima neprijatelji i da treba da se međusobno nadmećemo i dokazujemo, umesto da se fokusiramo kako da bezbedno stignemo tamo gde smo krenuli. 

Posebna priča je odnos vozača prema pešacima koji se ne propuštaju na pešačkom prelazu. Ni pešaci nisu mnogo bolji - pretrčavaju van pešačkog, prelaze na crveno... Zbog svega toga prosto se iznenadimo kada vidimo da se neko ponaša "normalno" u saobraćaju, odnosno da samo poštuje propise. 

Snimci koje vam prenosimo nisu zabeleženi na našim ulicama, ali su uporedivi sa stanjem na putevima u Srbiji i mogu da posluže kao upozorenje i našim vozačima i pešacima: