Da Vam gume duže traju

Ako želite da vam gume traju duže, odnosno da produžite period između kupovina, briga o gumama najbolji je način za to. Ne samo da ćete prištedeti novac, već ćete povećati svoju bezbednost na putu.

Nemoguće je odrediti životni vek gume. Svaka guma je različita, dizajnirana drugačije, a svaki proizvođač ima ogroman broj modela. Međutim, ono što sa sigurnošću možemo reći je da stil vožnje u velikoj meri utiče na dužinu trajanja vaše gume. Set guma može trajati od šest meseci do pet godina, a prosečno vreme da se „razrade“ gume je od 12 do 18 meseci.

Činjenica je da se gazeći sloj gume neminovno troši. Međutim, određeno ophođenje prema gumama može uticati na to da se njihovo trošenje ubrza. Vozač to može postići agresivnom vožnjom u krivinama i naglim kočenjem. Gume se brže troše i ukoliko se automobil često vozi velikom brzinom, ali i ukoliko često natrpavate vozilo prtljagom. Pritisak u gumama, tačnije ukoliko je ispod ili iznad propisanog nivoa, takođe može uticati na životni vek gume. Ako ne želite da se vaša guma brzo troši, obavezno idite na balansiranje točkova.

Prema pravilniku ZOBS zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 1,6 mm za letnje gume i 4 mm za zimske gume. Preporučujemo vam da ne čekate da guma dostigne ovaj minimum. Dubinu šare možete proveriti lenjirom ili novčićem. Dubina šare bitna je stavka, naročito tokom zimskih meseci. Neka vam na umu uvek bude vaša i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Guma tokom vremena gubi svoja svojstva, a brzina kojom se to dešava zavisi od toga gde je skladištena i u kakvim uslovima. Pošto se gume u većini slučajeva koriste svaki dan, osim ako su u funkciji rezervnog točka, pre će se istrošiti korišćenjem nego klasičnim „starenjem“. Ipak, treba u velikoj meri obratiti pažnju na „zub vremena“ koji može uhvatiti vašu gumu, zato posebno kontrolišite zidove, koji od starenja mogu pući.