Kada pada kiša bolje su zimske ili letnje gume?

Svakako da od 1. novembra do 1. aprila, po Zakonu, morate imati montirane zimske gume, a tokom ostalih meseci letnje. Manje zbog Zakona, više zbog bezbednosti. Međutim postoji ta neka zabluda među vozačima da zimske gume imaju bolje performanse kada je podloga mokra. Činjenica je da su zimske gume dizajnirane tako da pruže najbolje od sebe na snegu i ledu; one imaju specijalne šare i blokove gume koji se zarivaju u snežni pokrivač. Smeša od koje su napravljene je mekša da bi bile fleksibilnije kada temperature padnu. Zimske gume pružaju odlično prianjanje pri veoma niskim temperaturama. Međutim, da li zimska guma pruža maksimalne performanse na poplavljenom ili mokrom putu?

Letnja guma, sa druge strane, pouzdaniji je izbor na vlažnom putu kada je temperatura viša od 7 stepeni.  Ovde vozači najčešće upadaju u zabludu jer, iako je proleće, na pomisao da pada kiša, odbijaju da zamene letnje gume za zimske, jer smatraju da će im zimske pružiti veću bezbednost na mokroj podlozi. Istina je drugačija. Blokovi gazne površine čvršći su pa je na mokroj podlozi omogućeno bolje prianjanje. Kada se na putu nalazi određena količina vode, prianjanje zavisi od dezena šare na gazećem sloju, bočnih i uzdužnih kanala.

Mnogi stručnjaci složiće se sa stavom da kada pada kiša, letnje gume automobilu obezbeđuju bolju upravljivost. Pre svega zbog činjenice da se pri dizajniranju letnjih guma inženjeri najviše koncentrišu na sposobnost gume da odvodi vodu sa gazećeg sloja, odnosno posebno obraćaju pažnju na otpornost na akvaplaning. Letnje gume imaju šare specijalizovane da odvode vodu sa gazećeg sloja.

Zimske gume imaju zadatak da se „uhvate“ za sneg na putu, a ne da ga odvode sa površine gume. Naravno, i zimske gume su otporne na akvaplaning, ali ih letnje gume u ovom segmentu pobeđuju. To bi moglo da posluži i kao upozorenje za vozače tokom zime ne iskušavaju previše svoje gume ukoliko se sloj vode nađe na snežnom pokrivaču ili asfaltu. Jesu one idealne za zimske uslove, ali pažnja vas nikada neće skupo koštati.

NAJPOVOLJNIJE<br/>AUTO GUME

NAJPOVOLJNIJE
AUTO GUME

LETNJE GUME
ZIMSKE GUME
GUME NA AKCIJI

Onlinegume koristi kolačiće i poštuje vašu privatnost! Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, što bolje korisničko iskustvo, statistika. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.