Mercedes: Ceo automobil biće solarni panel

U vreme kada proizvođači automobila pokušavaju da na svaki mogući način smanje potrošnju goriva i emisije štetnih gasova, Mercedes je predstavio koncept koji ide korak dalje u tom smeru.

Mercedes je u ponedeljak objavio prve fotografije i tehničke detalje novog koncepta G-Code, uoči sajma u Los Anđelesu gde će ovaj krosover imati zvaničnu premijeru. 

Osim neobičnog dizajna, G-Code karakterišu i futurističke tehnologije i sistemi koji treba da doprinesu većoj enegretskoj efikasnosti automobila i iskorišćenju obnovljivih izvora energije, kao što je sunčevo zračenje ili strujanje vazduha.

Mercedes je predvideo da se za pogon vozila koristi sistem koji se napaja vodonikom i električnom energijom. 

Ideja je da se deo te energije dobija upravo od Sunca, ali za razliku od nekih drugih modela, poput Toyote Prius, Mercedes neće koristiti klasične solarne panele. 

Umesto njih, nemački proizvođač zamislio je da praktično čitava karoserija predstavlja jedan veliki kolektor sunčevog zračenja. Tajna je u hemijskom sastavu i strukturi farbe kojom je tretirana spoljašnjost automobila i koja je sposobna da solarnu energiju pretvara u električnu struju.