Pripremite Vaš auto za zimsku sezonu

02. jun 2014.
Bezbedna i udobna vožnja su primarni razlozi zašto trebate da pripremite Vaš auto za zimsku sezonu. Ne dozvolite da Vas sneg iznenadi, budite spremni.

Zimske gume - Pre svega, automobil treba opremiti zimskim gumama, jer Zakon kaže: U periodu od 1. novembra do 1. aprila, u slučaju padavina, snega ili leda na putu, vozači su obavezni da na sva četiri točka imaju zimske gume čije šare nisu pliće od četiri milimetra.Zimske gume neophodne su kada su spoljne temperature niske, jer letnje gume ne mogu da se „bore“ sa zaleđenim asfaltom. Letnja guma se na temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusa stvrdne i ne prianja dobro na asfalt. Zato je prva i osnovna stvar - nabaviti ili montirati zimske gume pre nego što temperature padnu.

Redovan Servis - Motorno ulje počinje da gubi svoja svojstva nakon dužeg korišćenja, zato je važno da sa nagoveštajem prvih zimskih dana promenite ulje i filtere i tako izbegnete eventualne probleme tokom vožnje.

Provera akumulatora - Zamenite ga na vreme. Tokom zimskih meseci akumulator se više troši. Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku. Potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posledice i drastično mu skraćuje životni vek.

Antifriz - Izbegnite pucanje hladnjaka ili bloka motora, sipajte antifriz pre početka velkih hladnoća, jer nikada ne znate kada će vas veliki minus iznenaditi. Iako ima antifriza koji traju znatno duže, najbolje je antifriz menjati bar na svake dve godine.

Pribor za čišćenje snega - Možda vam ovo deluje kao potpuno sporedna stvar, ali verujte, ovo je savet zlata vredan kada preko noći napada velika količna snega, a vi rano ujutru morate da budete na sastanku na drugom kraju dana. Metlica, lopatica i strugač leda je vaša verna družina za snežne dane.

Provera klime - Ne bi bilo loše da očistite filtere za klimu. Pre svega, zbog vašeg zdravlja, a zatim i zbog boljeg grejanja.

Glicerin - Sve gumene i plastične delove na vratima, haubi, poklopcu prtljažnika trebalo bi premazati glicerinom da se ne bi zamrzavali. Neka kap se može sipati i u brave koje treba naprskati nekim sprejom protiv zamrzavanja.

Sredstvo za odmrzavanje stakala - U automobilu bi trebalo uvek da imate neko sredstvo za brzo odmrzavanje stakala. Nabavite i tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da bude namenjena za zimske uslove da se ne bi zamrzavala kada temperature padnu.

Servis TNG sistema - Ako vozite automobil koji za pogon koristi TNG, odnosno plin, servisirajte ga na vreme. Ukoliko je sistem za TNG pravilno ugrađen, atestiran, servisiran redovno, ne bi trebalo da bude problema. U ovlašćenom servisu treba detaljno pregledati sve sklopove da ne biste doživeli neprijatnost tokom zimskih meseci.

Dizel motori - Proverite i, ako je potrebno, zamenite grejače i dizne, da biste tokom zime lakše startovali motor.